Polițiștii locali au intensificat acțiunile pentru depistarea și sancționarea celor care acoperă cu desene, semnături, texte sau alte înscrisuri pe construcții, indicatoare rutiere, mobilier urban, ziduri, stâlpi, obiecte de folosință comună aflate în locuri publice.
În cursul zilei de 26.07.2022, doi minori, în vârstă de 12 și respectiv 13 ani din municipiul Constanța, au fost surprinși de către polițiștii locali în timp ce efectuau desene tip graffiti pe stâlpii de susținere ai podului auto din zona Cora Brătianu, cât și pe conductele de transport pentru agentul termic.
Tinerii aveau asupra asupra lor 3 spray-uri de diferite culori, 6 markere, o cutie de vopsea și o pastă de corectat. Minorii în cauză a fost conduși la sediul Direcției Generale Poliția Locală Constanța de unde au fost încredințați reprezentanților legali, care au fost și sancționați contravențional pentru nesupravegherea minorilor.
Totodată, li s-a adus la cunoștință obligațiile legale în calitate de tutori legali/părinți de a supraveghea copiii și de a ști în permanență unde și cu cine sunt și cu ce se ocupă aceștia cât timp se află în întreținerea lor,astfel încăt să înlăture răspunderea pentru faptele acestora.
De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare de confiscare a bunurilor folosite la săvârșirea contravenției.
Activități similare se vor derula în continuare, în scopul menținerii unui climat public civilizat și în siguranță.
Pentru a preveni asftfel de momente nedorite reamintim, faptul că scrierea sau desenarea fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună în locuri publice este interzisă și reprezintă o faptă antisocială care se sancționează conform actelor normative în vigoare.
Recomandăm părinților să-și îndeplinească îndatoririle legale de supraveghere a minorilor pentru evita aplicarea unei sancțiuni contravenționale de către instituțiile abilitate.
În Monitorul Oficial nr.1039/21.07.2022a fost publicată Legea nr. 260 privind modificarea și completarea Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire sociale, a ordinii și liniștii publice care prevede că imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini ,fără drept prin orice mijloace, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, precum și deteriorarea prin orice mijloc a acestora constituie contravenție.
Persoanele care săvârșesc asftel de fapte antisociale riscă o amendă contravențională cuprinsă între 3000 și 6000 lei și tragerea la răspundere cu privire la măsurile de curățare sau refacere a fațadelor sau a bunurilor afectate.
Atunci cănd faptele sunt săvârșite de minori, cheltuielile sunt suportate de către părinții sau tutorii acestora.
În caz contrar pentru neîndeplinirea măsurii complementare de aducerea bunurilor la starea inițială prin ștergerea desenelor sau repararea, înlocuirea acestora există posibilitatea ca autoritatea administrației publice locale pe a cărei rază teritorială s-a săvârșit contravenția poate să reabiliteze din fonduri proprii bunurile afectate, având dreptul la acțiune în regres împotriva contravenientului.
Facem apel la constănțenii care constată încălcări legislative care ne afectează pe toți să apeleze cu încredere Direcția Generală Poliția Locală la numerele de telefon: 0241.484.205-Dispecerat sau 0341/922.