Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:

Detalii Știre

Fațadele clădirilor trebuie îngrijite!

vineri, 3 februarie 2023

Inapoi

Întrucât aspectul clădirilor și al terenurilor intravilane își aduce o contribuție majoră la confortul urban – ca parte componentă a unui peisaj urban optim – caracterizat de un raport echilibrat între construcții, vegetație și căile de circulație și de ameliorare a mediului de viață al locuitorilor municipiului, se impune luarea unor măsuri privind protejarea, conservarea și menținerea funcționalității acestora precum și de combaterea acțiunii factorilor poluanți.

Având în vedere că unele clădiri din municipiul Constanța se află într-o stare avansată de degradare sunt necesare măsuri care să conducă la determinarea proprietarilor clădirilor de a efectua lucrări de reabilitare a acestora. Pe lângă aspectul estetic plăcut, aceste lucrări au și scopul de a proteja întreaga clădire de acțiunea factorilor externi precum și de a realiza un ansamblu arhitectural și peisagistic modern care să confere integrarea clădirilor în peisajul oferit de vecinătățile existente. De asemenea, măsurile luate în această direcție au ca urmare creșterea valorii turistice a municipiului, a atractivității pentru investitori și a calității vieții pentru locuitori.

Temeiul juridic îl constituie prevederile Hotărârii Consiliului Local nr.27/2016, adoptată ținând seama de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Începând cu anul 2017, Direcția generală poliția locală a demarat procedura de notificare a proprietarilor care dețin clădiri neîntreținute privind obligația de a efectua lucrări de reabilitare a fațadelor în termen de 6 luni și li s-a adus la cunoștință faptul că după depășirea acestui termen, se va aplica o mărire cu până la 500% a impozitului pe clădire, conform Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Proprietarii pot evita supraimpozitarea prin depunerea documentației pentru autorizația de construcție pentru lucrările de reabilitare a clădirilor și a anunțului pentru începerea lucrărilor de construcții, conform Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, putând efectua lucrările pe durata de valabilitate a autorizației.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite sunt stabilite și aprobate prin hotărârea sus-menționată.