sâmbătă, 25 aprilie 2020
-
sâmbătă, 25 aprilie 2020
Facultatea de Arte vă invită sâmbătă, 25 aprilie 2020, de la ora 18:00, pe pagina sa de YouTube(https://www.youtube.com/channel/UCAX7IC0rqu7lA1WYWFwZ7oA) la spectacolul-coupé SEARA DE POEZIE DE LA MALUL MĂRII.
Evenimentul realizat de studenții Facultății de Arte din Constanța împreună cu elevii Colegiului Național de Arte ”Regina Maria” Constanța, s-a născut din două proiecte care promovează poezia, această enigmă eternă, această stare și forță a gândului. Atât pentru studenții - actori cât și pentru elevii - actori, studiul versurilor contribuie la educarea sensibilității, gândirii, fanteziei și temperamentului dramatic, expresivității vocale și corporale. Exercițiul rostirii versurilor conduce la informații importante despre dozarea respirației, despre înnobilarea rostirii, dezvoltarea simțului ritmic și al pauzelor. Poezia sensibilizează, lărgește orizontul simțirii și al imaginației exprimând un tumult de gânduri și sentimente.
Primul proiect MAI AM UN SINGUR DOR are la bază poezii cunoscute din lirica eminesciană. Spectacolul a fost creat anul acesta cu ocazia sărbătoririi în ianuare, a poetului Mihai Eminescu. Acum, când a rămas doar amintirea actului artistic surprinsă în câteva instantanee fotografice, studenții anului I actorie au dorit să recreeze acest moment poetic și au decis să se filmeze fiecare, acasă - #stauacasă - pentru că au înțeles rostul lor în comunitate dincolo de scenă, pentru că în afara cursurilor la care participă online alături de profesori și-au dorit să perfomeze. Spectacolul MAI AM UN SINGUR DOR aduce în atenția spectatorilor versuri din poeziile: Luceafărul, Floare albastră, La steaua, Sunt ani la mijloc, Și dacă, Ce te legeni, Pe lângă plopii fără soț și Dorința. Plăcerea studenților viitori actori, de a rosti versuri, vă va convinge că secolul XXI nu și-a pierdut… poezia.
În distribuție: Andra Colidiuc, Flori Priceputu, Amalia Rusescu, Raluca Cheleșu, Elena Șagău, Nicoleta Lungu, Narcisa Hanganu, Victoria Creț, Marius Dima, Daniel Gheorghe, Francisc Rotaru. Regia îi aparține conf. univ. dr. Dana Enache.
Cel de al doilea spectacol, PROBA DE TEATRU – COLAJ DIN POEZIA LUI MARIN MINCU s-a născut în urmă cu patru ani, în cadrul Simpozionului Naţional „Mari exilaţi la Tomis – de la Ovidius la Marin Mincu”. Spectacolul are o structură mixtă, alături de studenții și masteranzii Facultății de Arte evoluând și elevii de la secțiile actorie și coregrafie din cadrul Colegiului Național de Arte ”Regina Maria” Constanța. Acest melanj este frecvent întâlnit în reprezentațiile teatrale universitare, constituindu-se ca o poartă deschisă elevilor dornici să afle cât mai multe despre meseria de actor. PROBA DE TEATRU – COLAJ DIN POEZIA LUI MARIN MINCU este un spectacol în care poeziile profesorului Marin Mincu oferă libertatea de a rosti. Forma, structura sau ideatica poemelor sunt porți deschise spre forța impovizației și inima amănuntului. De fiecare dată când parcurgi versurile și rostești fiecare cuvânt, se creează câte o imagine care are ca variantă finală diferite tablouri. Volumele răsfoite de studenții și elevii din distribuție, pentru a crea acest spectacol, sunt: Calea robilor, Eterica noapte, Proba de gimnastică, Pradă realului și Despre fragilitatea vieții.
Poezia profesorului Marin Mincu peste un exercițiu al rostirii scenice. Comunicarea, în cadrul poemelor sale este imaginară. Intuiția autorului diferă de intuiția actorului, iar opera poetică, odată încheiată, lasă în urmă, într-un fel sau altul, combinațiile originare ale creatorului, dând libertate de exprimare receptorului operei. Comunicarea reală aparține în cele din urmă actorului. Spectacolul PROBA DE TEATRU – COLAJ DIN POEZIA LUI MARIN MINCU susține ideea că poezia face parte din cele mai înalte forme de exprimare ale ființei umane.
Distribuția este formată din: Robert Dobre, Spiridoula Makri, Larisa Zazzeron, Alexandra Teodorescu, Mădălina Daon, Latip Abdul- Cair, Daria Panaite, Ana Maria- Trofin, Gabriel Ciolăneșteanu, Cristina Paula Petrică, Justin Popa.
Coregrafia este semnată de prof. Delia Boeru iar regia, de conf. univ. dr. Dana Enache.