Polițiștii locali constănțeni au suprins ieri noapte, în timpul unei acțiuni de patrulare, în jurul orei 00:40, în parcul Tăbăcărie, un tânăr în vârstă de 19 ani în timp ce trăgea cu o armă.
Acesta a fost somat să lase arma jos, iar polițiștii locali au procedat la efectuarea controlului corporal și legitimarea persoanei în cauză. În urma controlului corporal amănunțit asupra persoanei au fost găsite 2 pistoale cu aer comprimat cu bile marca WALTHER, calibru 6MM și unul marca UMAREX și 480 de bile din plastic. Având în vedere aspectele menționate mai sus și în conformitate cu prevederile Legi 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor persoana în cauză a fost condusă la sediul Secției 1 Poliție Constanța în vederea continuării cercetărilor prealabile a situației de fapt. După ce se va stabili din ce categorie fac parte armele și modalitatea de deținere/folosire a acestora se va proceda la încadrarea juridică a faptei.
Menționăm că în cazul în care armele neletale tip air soft deținute de persoana în cauză fac parte din categoria „C“ - „Deținerea și folosirea armelor neletale din această categorie necesită aceleași condiții de păstrare și asigurare ca în cazul armelor letale. Deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă“.
În cazul în care armele neletale tip air soft deținute de persoana în cauză fac part din categoria „D“ sau „E“ - „armele şi dispozitivele neletale prevăzute în categoria E pot fi procurate în România de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, fără îndeplinirea procedurilor de înregistrare sau autorizare. Totodată, acestea pot fi introduse în România fără restricţii. Posesorii armelor şi dispozitivelor neletale au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu, reşedinţă sau, după caz, la locul de rezidenţă, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală. Deși armele din această categorie sunt exceptate procedurilor de înregistrare sau autorizare, posesorii acestora au următoarele obligații:
- armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv pot fi folosite în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor;
- sunt interzise portul şi folosirea armelor sau dispozitivelor neletale în locuri publice;
- armele sau dispozitivele neletale pot fi transportate de la domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă al deţinătorului, la locul unde urmează să se desfăşoare activităţile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ţinute în husă, bagaj ori ambalaj şi nu sunt încărcate cu muniţie“.
Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei, aplicându-se, totodată, și măsura complementară a confiscării armelor sau, după caz, a muniţiilor.
IMPORTANT: Regimul de autorizare, procurare și deținere a pieselor, componentelor esențiale și a munițiilor este același cu cel al armelor cărora le sunt destinate.