Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Detalii Ştire

Experiența Franței poate facilita proiecte comune de succes la Constanța

marți, 23 februarie 2021

Inapoi
Ambasada Franta

Primarul municipiului Constanța, domnul Vergil Chițac, a primit astăzi vizita ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Ambasadei Franței în România, Excelența-Sa doamna Laurence Auer. Aceasta a fost însoțită de domnul colonel Daniel Parpaillon, atașat militar și de domnul Dorel Glăvan, consul onorific al Franței la Constanța.

Au fost trecute în revistă cu această ocazie oportunitățile de colaborare între municipiul Constanţa şi municipalităţile din Franţa – în special orașul Brest, pe multiple planuri: economic, cultural, academic, turism etc.

Excelența-Sa doamna Laurence Auer a exprimat întregul sprijin al Ambasadei pentru consolidarea parteneriatului actual dintre Constanța și Brest, inclusiv din perspectiva unor posibile colaborări între cele două municipalități în proiecte viitoare din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență / PNRR. A transmis totodată disponibilitatea municipalității orașului Brest de a consolida raporturile de colaborare cu orașul Constanța, disponibilitate reconfirmată recent, în mod direct, și de către viceprimarul orașului Brest Fortuné Pellicano.

Primarul municipiului Constanța a evidențiat oportunitățile de colaborare între Constanța și orașe importante din Franța precum Brest și Lyon, prioritar în derularea de proiecte ale Comisiei Europene în domenii precum cercetarea, inovarea, educația, turismul etc. Aceste oportunități sunt cu atât mai valoroase cu cât municipalitățile franceze partenere cu o experiență mult mai bogată decât cea a orașului Constanța în atragerea de fonduri europene prin intermediul programelor cu finanțare directă ale Comisiei Europene.

Vergil Chițac a subliniat totodată calitatea şi anvergura proiectelor de colaborare pe care Ambasada Franţei le-a derulat şi/sau le are în derulare pe raza municipiului Constanţa.

Doamna Laurence Auer a menționat resursa instituțională și umană valoroasă a orașului Constanța care poate fi implicată în gestionarea unor proiecte comune româno-franceze – Alianța Franceză, școlile și liceele cu clase bilingve din oraș, elevii care studiază limba franceză în unitățile școlare din rețeaua de învățământ preuniversitar, studenții implicați în programele de mobilitate Erasmus, companiile și societățile cu capital francez din municipiu etc. Au fost aduse mulțumiri Primăriei pentru sprijinul acordat Alianței Franceze în demersul de schimbare a sediului instituțieei – tot astăzi va avea loc, în prezența Excelenței-Sale, ceremonia de inaugurare a noului sediu al Alianței Franceze.

A fost discutată oportunitatea colaborării româno-franceze din perspectiva unui posibil viitor proiect cultural de valorizare în comun a vieţii şi activităţii celebrului fotograf al Constanţei şi Dobrogei, Anatol Arthur Seraphin Magrin (1858-1928), cetățean francez care a trăit în orașul nostru între anii 1878-1928 şi care a realizat trei albume cu imagini unice din Dobrogea sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului XX; Anatole Magrin a fost, de asemenea, consul onorific şi ulterior consul în cadrul Consulatului Franţei de la Constanţa.

S-a convenit consolidarea cooperării în toate domeniile posibile, iar Ambasada a promis întregul său sprijin în capacitarea municipalităților din Franța pentru a iniția și derula proiecte de impact în colaborare cu municipiul Constanța, în toate domeniile de interes comun. Opinia comună a părților este că experiența Franței poate facilita proiecte comune de succes la Constanța în aceste domenii.