Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Detalii Ştire

Fluidizăm traficul rutier și reducere poluarea în zonele intens circulate din oraș

vineri, 19 martie 2021

Inapoi
resistematizare (3)

De ani de zile marile orașe se confruntă cu problema aerului tot mai poluat pe care locuitorii acestora sunt nevoiți să-l respire. Transportul rutier este una dintre cauzele poluante cele mai periculoase, fiindcă emisiile au loc la nivelul solului, aproape de oameni.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a adoptat săptămâna trecută programul „Vinerea verde“, o inițiativă de mobilitate urbană la nivel național, demarată de Ministerul Mediului, prin care se promovează transportul alternativ în scopul reducerii poluării, dușmanul invizibil care afectează sănătatea tuturor.

„Prin această inițiativă ne propunem ca la finalul fiecărei săptămâni de lucru să încurajăm folosirea mijloacelor de transport alternativ, astfel încât să facem trecerea spre o mobilitate urbană cu emisii scăzute, cât mai aproape de ZERO. Este a doua săptămână în care noi, prin puterea exemplului, încurajăm cât mai multe persoane să adere la această inițiativă verde. Doar implicarea unui număr cât mai mare dintre noi poate face diferența și vă îndemn la o participare cât mai mare, care să fie un semnal de mobilizare pentru întreaga populație“, a declarat primarul Vergil Chițac.

În continuare, pentru a reduce poluarea generată de ambuteiajele din trafic și pentru a reduce timpul pierdut de către conducătorii auto, Primăria Municipiului Constanța anunță că în viitorul apropiat va pune în practică un proiect de resistematizare rutieră în zona centrală a orașului care are drept obiectiv decongestionarea traficului rutier și îmbunătățirea mobilității urbane durabile. Mai precis, traficul rutier va fi resistematizat pe străzile Nicolae Iorga, Ion Rațiu și Poporului.

Astfel, se va evita blocarea circulației rutiere în intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Nicolae Iorga și în zona Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica”. Traficul rutier va fi fluidizat la intersecția Victoria, prin interzicerea virajului la stânga de pe bulevardul Tomis pe strada Ion Rațiu.

De asemenea, se va reduce ambuteiajul format la intersecția străzii Ion Rațiu cu bulevardul Mamaia și strada Mircea cel Bătrân, prin crearea a 2 benzi cu sens unic pe fiecare arteră rutieră.

Condițiile de trafic rutier de pe bulevardele Mamaia și Tomis vor fi îmbunătățite prin reducerea valorilor de trafic. Mai mult, în prezent, sunt propuse spre avizare două proiecte care presupun crearea de zone de parcare pe străzile adiacente situate în zona delimitată de strada Ion Rațiu și strada Soveja și în arealul cuprins între strada Poporului, bulevardul Alexandru Lăpușneanu și bulevardul Mamaia. Se va putea parca pe ambele laturi ale străzii, fără ca circulația rutieră să fie obstrucționată.

Totodată, proiectul de resistematizare rutieră va facilita dezvoltarea unei rețele integrate de piste de biciclete în municipiul Constanța. Străzile Nicolae Iorga, Ion Rațiu și Poporului vor beneficia de piste de biciclete, care vor fi amenajate pe o singură parte a străzii. În acest fel, pistele de biciclete de pe bulevardele Tomis și Mamaia vor fi conectate pentru a oferi trasee mai lungi celor care utilizează vehiculele pe două roți și se va realiza legătura între căile de rulare amenajate pe cele două tronsoane ale bulevardului Mamaia, cel reabilitat care este cuprins între strada I.G. Duca și strada Mircea cel Bătrân și tronsonul delimitat de strada Mircea cel Bătrân și strada Soveja care urmează să fie modernizat.

Pentru ca aceste soluții să fie implementate, în perioada următoare traficul rutier din zona centrală va fi resistematizat astfel:

- strada Nicolae Iorga devine arteră cu sens unic, dinspre bulevardul Alexandru Lăpușneanu spre bulevardul Mamaia;

- strada Ion Rațiu devine arteră cu sens unic, dinspre bulevardul Mamaia spre bulevardul Tomis;

- strada Poporului devine arteră cu sens unic, dinspre bulevardul Tomis spre strada Mihai Viteazu.

Aplicarea acestor măsuri va asigura fluidizarea traficului rutier din zonele intens circulate și implicit, reducerea poluării.

Proiectul a fost aprobat în cadrul Comisiei de Circulație și urmează să primească avizul I.P.J. Constanța- Serviciul Rutier.