Acesta poate fi consultat de toate persoanele interesate pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța:
http://www.primaria-constanta.ro/arhiva/detalii-stire?nws=fa0a9171-8a60-65e9-84cc-ff0000670d49
Decebal Făgădău – primarul municipiului Constanța: “INFANT este un proiect de suflet. Anul acesta am inclus în buget bani pentru 100 de vouchere ce vor ajuta 100 de cupluri sau doamne singure care suferă de infertilitate. Am luat programul de la București, l-am analizat și l-am adaptat la datele statistice din Constanța, tocmai de aceea veți vedea că vârsta maximă în Constanța nu este 40, ci 45 de ani. Colegii mei de la Direcția Generală de Asistență Socială vor face toate procedurile cât mai repede. Acest program va continua și, dacă sunt mai mult de 100 de cereri, vom suplimenta bugetul”.
Prin programul INFANT se acordă anual, ajutoare financiare ce constau în vouchere de 10 mii de lei fiecare, pentru 100 de cupluri sau doamne singure ce nu pot avea copii.
“Acest proiect este marea șansă la care unii pot doar să viseze. Infertilitatea nu este un moft, este o condiție medicală. Să faci fertilizări in vitro nu este o alegere, este soluția salvatoare”, a declarat Laura Ioana Dura, mama a doi copii născuți cu ajutorul procedurii de fertilizare in vitro.
Pot beneficia de aceste vouchere femeile singure și cuplurile care au diagnostic de infertilitate stabilit de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie ce are competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.
Vor fi propuse spre aprobare dosarele care îndeplinesc toate condițiile de eligibilitate și legalitate prevăzute pentru includerea în proiect, în limita fondurilor disponibile pentru această destinație. Dosarul beneficiarilor se păstrează și se arhivează la DGAS.
Orice întrebări legate de programul INFANT pot fi trimise la adresa de e-mail. infant@spas-ct.ro sau la numărul de telefon 0341.180.108.
Obiectivul acestui proiect este creșterea natalității în rândul populației de pe raza municipiului Constanța, prin acordarea unui sprijin financiar pentru 100 de cupluri în cursul anului 2020 pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro.
Organizația Mondială a Sănătății recunoaște infertilitatea ca fiind o boală de care suferă circa 34 de milioane de femei, cea mai mare parte a lor fiind în statele în curs de dezvoltare, cum este și România.
Unul din 6 cupluri care încearcă să aibă un copil are dificultăți în a obține sarcina, întrucât fertilitatea scade simultan cu înaintarea în vârstă: 25% dintre femei au dificultăți în a obține o sarcină între 35 și 39 ani iar 34% dintre femei au dificultăți în a obține o sarcina in jurul vârstei de 40 ani.
Cauza infertilității este feminină în 40% din cazuri, masculină în 40%, iar în 20% din cazuri infertilitatea se datorează ambilor parteneri sau are o cauză necunoscută.
Specialiștii în obstetrică-ginecologie au concluzionat că principala metodă de reproducere asistată este fertilizarea in vitro.