“Celebrăm deja de cinci ani, prin lege, la 14 Noiembrie, Ziua Dobrogei. Instituirea acestei celebrări la nivel național are la bază recunoașterea importanței particulare a Dobrogei pentru România.
Dobrogea este un leagăn autentic al culturii și istoriei României. Tot ceea ce există aici, de la sosirea corăbiilor grecești și relegarea poetului Ovidius în Cetatea Tomisului la mozaiul actual de culturi, confesiuni și etnii, respiră peren istorie, cultură și toleranță.
Dobrogea este totodată un tezaur istoric, cultural, spiritual încă nedescoperit integral, un spațiu emblematic al constituirii identității noastre și un laborator spiritual în care ne-am rafinat capacitatea de a conviețui într-un puzzle cultural și etnic unic în România și rar în Europa.
Cu siguranță nu există, în România, un spațiu egal în ancestralitate și mit. Pământul Dobrogei ascunde comori fabuloase, precum mormântul lui Ovidius sau misterioasele bazilici antice. Pământul Dobrogei are încă de oferit un patrimoniu pe care suntem datori să-l descoperim.
Astăzi, preocuparea mea fundamentală – și deopotrivă a noastră – este să redescoperim și să exploatăm patrimoniul Dobrogei – cultural, istoric, spiritual, arheologic, geopolitic etc., să redăm Dobrogei acest patrimoniu, să dezvoltăm moștenirea ei culturală și spirituală, să readucem Dobrogea pe lista scurtă a regiunilor generatoare de modele pozitive la nivel național, să facem din Dobrogea un tărâm paradisiac și mitic, comod pentru locuitorii ei și iubit de aceștia, atractiv pentru turiști și investitori, o comoară a sudului României.
Vom putea face asta prin atragerea de investiții, prin implementarea de fonduri europene substanțiale, prin proiecte proprii de amploare și impact, prin stimularea mediilor locale de afaceri, prin încurajarea tinerilor, prin protejarea patrimoniului cultural și prin stimularea grijii și responsabilității față de viața cetății a locuitorilor ei.
Municipiul Constanța va fi motorul și garanția acestor dezvoltări. Iar eu, ca primar al municipiului Constanța, voi avea grijă ca patrimoniul orașului să fie valorificat la superlativ. Vreau să facem împreună din acest oraș o perlă a coroanei.
Am nevoie în acest sens de sprijinul cetățenilor acestui oraș. Locuitorii acestui oraș au experiențe istorice ancestrale de implicare în viața Cetății – s-au implicat în treburile Cetății pe vremea polisurilor și a perioadei romane, în perioada bizantină și ulterior. Cetățenii acestui oraș știu că, fără implicarea și sprijinul lor activ, tradus în gesturi mici, cotidiene, nici o strategie de dezvoltare nu poate reuși.
Îi felicit, cu ocazia Zilei Dobrogei, pe toți locuitorii municipiului Constanța și, prin extensie, pe toți dobrogenii și îi asigur încă o dată că putem readuce Dobrogea acolo unde patrimoniul ei substanțial ar fi trebuit să o așeze de mult”.