TRASEUL TURISTIC

1. PARCUL ARHEOLOGIC

Aflat în inima orașului Constanța, Parcul Arheologic este locul care emană parfumul istoriei cetății Tomis, fiind o oază de liniște. Aici sunt expuse zeci de vestigii antice. Coloane, amfore, capiteluri, sarcofage, ziduri de incintă, alături de harta așezărilor antice din această regiune, fac legătura între orașul vechi și cel nou, o trecere de la antichitate la perioada contemporană.

PARC ARHEOLOGIC

   

2. STATUIA LUPOAICEI – LUPA CAPITOLINA

Statuia Lupoaicei a fost  amplasată în anul 2004 la intrarea în zona istorică a orașului. Este o copie din bronz a vestitei statui etrusce Lupa Capitolina de la Roma. Aceasta reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, gemenii care au întemeiat Roma.

statuia lupoaicei

3. STATUIA LUI OVIDIU

Statuia marelui poet latin Publius Ovidius Naso (43 î. Hr. — 17 d. Hr.)  a fost realizată în anul 1884 de sculptorul italian Ettore Ferrari și este prima dintre statuile ridicate la Constanța, după ce Dobrogea a reîntregit teritoriul românesc. Turnată în bronz, cu o înălţime de 2,60 m, statuia îl înfăţişează pe Ovidiu într-o atitudine adânc meditativă. Poetul, îmbrăcat cu o togă care îi cade până la glezne, are capul aplecat şi sprijinit pe mâna dreaptă, în care înainte avea şi un „stillus“, iar în mâna stângă, îndoită la piept, ţine un „volumen“, simbol al unui manuscris. O replică autentică a monumentului se află în orașul natal al marelui poet, Sulmona, din Italia, cu care orașul Constanța este înfrățit. Statuia este așezată în peninsulă, în Piața Ovidiu, în fața Muzeului Național de Istorie și Arheologie.


staTUIA LUI OVIDIU 1

4. CAZINOUL

Cu o istorie de peste 130 de ani, prezent mereu în fotografiile de vacanță ale turiștilor, Cazinoul este clădirea emblematică a orașului Constanța, situată pe faleza pietonală. Inaugurată în anul 1910 în prezența principelui Ferdinand, clădirea a fost edificată de Primăria Constanța pe o platformă special construită în mare de către inginerul Anghel Saligny. Edificiul este reprezentativ pentru stilul Art Nouveau, decorațiile sale exterioare fiind inspirate din Legenda Argonauților și fauna marină. La parter existau inițial saloane de întâlniri, iar ulterior s-au deschis un restaurant și o cafenea, iar la etaj erau o sală de jocuri de noroc, o sală de spectacole și o sală de întruniri. Terasa Cazinoului era locul de întâlnire al marinarilor din întreaga lume, al turiștilor și al elitei vremii.

CAZINO 1

5. ACVARIUL

Amplasat pe malul mării, în apropierea impunătorului Cazino constănțean, Acvariul a fost inaugurat în anul 1958. Sturionii, căluții sau pisicile de mare sunt doar câteva dintre cele peste 100 de specii de varietăți marine din bazinele Acvariului. Acvariul este o secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Pentru informații suplimentare accesați https://www.delfinariu.ro.

      ACVARIU 1

6. STATUIA LUI MIHAI EMINESCU

Bustul lui Mihai Eminescu, turnat în bronz, este amplasat lângă Farul Genovez, pe faleza Cazinoului din Constanța. Bustul marelui poet, așezat pe un soclu din travertin cu înălțimea de 3 m, a fost realizat în anul 1932 de către sculptorul Oscar Han și dezvelit în august 1934 în prezența regelui Carol al II - lea și a fiului său, principele moștenitor Mihai, care se aflau la Constanța cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei. La ceremonie au ținut discursuri contraamiralul Bălănescu, ministrul instrucțiunii publice Constantin Angelescu, academicianul I. Bianu și regele.

STATUIA LUI EMINESCU 1

    

7. FARUL GENOVEZ

Datând din jurul anului 1300, farul original călăuzea corăbiile pe o rază de 2 mile marine. Temelia acestuia a fost folosită de inginerul francez de origine armeană, Artin Aslan, pentru a construi Farul Genovez, în perioada 1858 – 1860, la comanda companiei engleze Danube and Black Sea Railway Company Limited. Farul Genovez a funcționat până în anul 1909, când a fost înlocuit de farul „Carol I”, situat pe digul de larg, în dana 0 a Portului Comercial.

      FARUL GENOVEZ 2

8. PORTUL TURISTIC TOMIS

Perfect pentru un apus de poveste, Portul Turistic Tomis este locul de unde puteți urca la bordul unei ambarcațiuni care să vă poarte într-o călătorie de vis, în largul Mării Negre. La terasele și restaurantele din zonă puteți savura, până noaptea târziu, preparate din pește și fructe de mare.

Portul Turistic Tomis

9. DELFINARIUL CONSTANȚA

Delfinariul din Constanţa a fost deschis la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei la acea dată. În amfiteatrul cu piscină se organizează demonstraţii cu delfini. Aici îi puteți vedea în acțiune pe delfinii Ni–Ni și Chen–Chen, vedetele Deflinariului din Constanța. Delfinariul are o capacitate de 1300 de locuri și este deschis atât vara, cât și iarna. Delfinariul este o secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Pentru informații suplimentare accesați https://www.delfinariu.ro.

DELFINARIU

10. MICROREZERVAȚIA ȘI EXPOZIȚIA DE PĂSĂRI EXOTICE

Microrezervația se întinde pe o suprafață de cca 6 ha din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetație specifică. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine completă asupra naturii dobrogene.  Aici pot fi admirate, într-un cadru natural deosebit, un număr de 86 specii cu un efectiv de peste 460 exemplare. Patrimoniul acestui obiectiv deţine pelicani, lebede, raţe şi gâşte sălbatice, păuni, fazani, mufloni, cerbi lopătari, căpriori. Multe din aceste exemplare sunt monumente ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale. Microrezervația este o secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Pentru informații suplimentare accesați  https://www.delfinariu.ro.

MICROREZERVATIA

Foto credit: Organizația de Management al Destinației Mamaia – Constanța